INTERNATIONAL COLLEGUES IN PLAY THERAPY FACEBOOK SAYFASINDA ‘MASKE İLE TERAPİ HAKKINDA’ TERAPİSTLERİN DÜŞÜNCELERİNİ SORDUK, YANIT VERENLERİN İZİNLERİ İLE PAYLAŞIYORUZ:
Rise Van Fleet, PhD.,RPT-S, CDBC:
Yüzlerini örttükleri ülkelerdeki terapistlerle bazı eğitimler yaptım ve o kadar da farklı değildi—başka insanları tanıdığımızda ve buna odaklandığımızda, bu (yüz örtüleri) daha küçük bir odak noktası olur. Yüz örtmenin yaygın olmadığı ülke veya kültürlerdeki çocuklar için, belki basit bir oyunun ardından getirilebilecek basit bir açıklama yararlı olabilir. Hayvanlar Konuşur! son basımında, bir köpek maskelere olan tepkilerini açıklar ve bu, özellikle televizyon programlarından vb. kaynaklardan dolayı maskeleri “kötü adam” ile ilişkilendiren çocuklar için eğitmenin oldukça basit bir yolu.
Bize gelecek olursak da, oyun terapisinde kullanılan gözlem becerileri tüm vücudu dahil eder, vb. Benim fikrimce bu becerileri geliştirmek çok iyi bir fikir, fakat hastanede kronik tıbbi olarak hasta olan (ve immün sistemi baskılanmış) çocuklarla yüz maskeleriyle çalışmamın yanı sıra başkalarına eğitim verme konusundaki tecrübelerim, adapte olabileceğimizi öne sürüyor. Biz kendimizi rahat hissedersek, danışanlarımız da rahat hissederler.
Klinik Psikolog Ana Ashton:
Yarım bir surat görmenin bir öğrenme aleti olduğunu düşünüyorum, gözlerimiz ve kaşlarımız duygularımızı aktarmada büyük rol oynayabiliyor.
Bazen çocuklarla oyundayken maske takıyoruz. Bazıları suratımın üst yarısını kaplıyor. Fakat, bu maskeler çocuğun benden istediği şekilde takılıyor. Sağlık endişelerinden değil ama diğer her şey gibi sohbetin çocuğun daha rahat hissetmesine yardımcı olmasından dolayı. “Ben bu maskeyi sen ve senin sağlığını düşündüğüm için takıyorum. Benim mikroplarımı senden uzak tutmak için takıyorum ki kötü hastalık yayılmasın.”
Belki maskeyi takip banyonuzun aynasında kendi mimiklerinizin nasıl gözüktüğünü görmek için yalnız başınıza duygu hareketleri yapabilirsiniz. Mutlu kaşlar nasıl gözüküyor? Kızgın? Heyecanlı? Vb.
Bunu oyun odasında bir ayna karşısında danışanlar ile birlikte de yapın.
Oyun Terapisti Hagit Kirshner Shalom (Singapur):
Ben Singapur’dayım ve karantina öncesinde maskelerle (ve seans öncesi el dezenfektanı kullanarak ve her danışan sonrasında temizlik yaparak) birkaç haftalık seanslarım oldu. Her şey iyiydi, tabii ideal değildi, fakat yine de danışanlarla bir bağım olduğunu hissettim. Eminim ki kendinizi, her seansta daha fazla çaba harcarken bulabilirsiniz, bu nedenle de günün sonunda daha yorgun olabilirsiniz (çünkü sözsüz işaretler daha kısıtlı). İyi Şanslar!
Oyun Terapisti Tjitske Knigge (Hollanda):
Hollanda’da, oyun odasında maskeleri vb. kullanmamız gerekmiyor. Çocuk ile kendimiz arasında 1 ½ metrelik mesafeyi korumaya çalışıyoruz. Çocuklar oldukça yaratıcı. ‘Korona geçirmez’ dükkanlar, hayali kumlu manzaralar yaratıyorlar. Kostüm kullanmıyoruz, kum tepsisi kullanmıyoruz veya her çocuk için bireysel kullanıyoruz ve her seans sonrası yoğun temizlik yapıyoruz. Çocuklar, yüksek riskli olarak görülmüyorlar fakat gereken güvenlik kurallarına uymalıyız. Yüz maskelerini kullanmamız gerekmediği için çok mutluyum çünkü çocukların bazıları (otizmli olanlar) bunları görünce daha da endişeleniyorlar. Oyun odasında kullanılması gerekiyorsa zor olmalı.
Yorumlar kapalı.